Po dlhšej dobe sa na Slovensku konala medzinárodná súťaž FAI F3F World cup a Eurotour. Tento krát sa lokalita zmenila z Donovál na Krížnu vo Veľkej Fatre. Polročnú tortúru s povoleniami si odskákal Dodo Kešelák za čo mu patrí vďaka. Všetko to spískal Robo Bartok a svoje 1% som do ohňa prilial aj ja.
Dlhodobá predpoveď nebola nijak „valná“ a ešte 5 dní pred začiatkom súťaže sme nevedeli či sa vôbec odlietajú 4 kolá aby bola súťaž platná. Z počiatočných 44 prihlásených odpadlo 17 a súťaže sa zúčastnilo 27 pilotov zo Slovenska, Česka, Rakúska, Poľska a Ukrajiny. Na tejto súťaži sa potvrdilo, že F3F je šport a nie všetci vydržali po tri dni 3,1km túru s prevýšením 285m. Posledný deň stáli na kopci už len 25 piloti a keďže Petr Bala rozprášil svoj model o Slovenskú hrudu, posledné kolo odlietali iba 24 piloti.
Počasie vyšlo na jedničku. Bolo prevažne jasno, čo vidno na mojej tvári, a po všetky dni fúkal vietor južných smerov o sile 5-10m/s. Lietalo sa teda na veľkom južnom svahu. Z tohto svahu boli na mäkko viacerí piloti, ktorý tu ešte neboli, a ich komenty boli, že za dlhé roky súťažného lietania po celej Európe také niečo ešte nevideli. Krásne scenérie Veľkej Fatry, holé pláne s možnosťou bezpečného pristávania a lietanie prakticky na všetky smery ich doslova ohúrili. Každodenná hodinová túra stála za to.
Odlietalo sa 22 súťažných kôl čo pri toľkých pilotoch nie je zrovna málo, okrem pár poškodení pri pristávaní bol iba jeden „skutočný“ crash pri prelete medzi bázami. Piloti lietali bezpečne a väčšina sa správala ohľaduplne voči ostatným turistom, cyklistom. Stačilo iba jedno malé upozornenie. Všetky odpadky si piloti poctivo brali zo sebou k hotelu, takže po nás zostalo úplne čisto.
Podmienky na lietanie boli mierne premenlivé, ale počas 22 kôl spravodlivé aj keď boli „vyvolenejší“, ale tak už to chodí. Niekto svoju príležitosť využil na 100%, iný menej. Svoje majstrovstvo dokázal celkový víťaz, dvojnásobný majster sveta Philipp Stary, perfektne lietal aj druhý Manuel Rath a na svoje bubliny sa väčne sťažoval tretí Radek Plch. Zo Slovákov mal najviac šťastia Rudo Sándor, ktorý skončil na 7 mieste.
Súťaž bola perfektne zorganizovaná, bázový rozhodcovia (bolo ich 5) pípali neomylne, dobrá atmosféra panovala aj na hoteli, perfektný sobotný banket s tombolou. Za toto všetko patrí vďaka Dodovi, Robovi a jeho manželke za porozumenie, personálu hotela za obsluhu, vynikajúce raňajky, večere a jedlo na bankete. 
Dúfam, že sa opäť podarí vybaviť povolenie a na budúci rok sa tam opäť stretneme ak sa organizátori opäť rozhodnú toto všetko podstúpiť.
Ešte raz vďaka.
Celkové výsledky na F3Xvault:

Všetky fotky na Google tu:

Laco

More Posts - Website

Follow Me:
Google PlusYouTube

https://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2024/09/IMG_20240907_140610-640x361.jpghttps://www.elektromodely.sk/wp-content/uploads/2024/09/IMG_20240907_140610-200x113.jpgLacoAkcie, súťažeF3FPo dlhšej dobe sa na Slovensku konala medzinárodná súťaž FAI F3F World cup a Eurotour. Tento krát sa lokalita zmenila z Donovál na Krížnu vo Veľkej Fatre. Polročnú tortúru s povoleniami si odskákal Dodo Kešelák za čo mu patrí vďaka. Všetko to spískal Robo Bartok a svoje 1% som...Svahové lietanie